Menneskerettigheter

Menneskerettighetsbrudd avdekket i 2024

Unil har i løpet av 2024 ikke avdekket brudd på menneskerettigheter eller arbeidstakerrettigheter i vår verdikjede.

Publisert 15.12.24 - Sist endret 28.03.25

Åpenhet og ansvarlighet i praksis

Bakgrunnen for at vi deler disse funnene, er vårt ansvar for å etterleve åpenhetsloven. Loven pålegger virksomheter som Unil å gjøre aktsomhetsvurderinger og være åpne om faktiske og potensielle negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår verdikjede.

Ved å være åpne om alvorlige funn viser vi hvordan vi jobber for å avdekke, håndtere og følge opp brudd – og hvordan vi samarbeider med leverandører og andre aktører for å skape forbedring der det er mulig.

Ingen avdekkede brudd i 2024

Unil har i løpet av 2024 ikke avdekket brudd på menneskerettigheter eller arbeidstakerrettigheter i vår verdikjede.

Gjennom våre sosiale revisjoner har vi, i risikoland, identifisert flere mindre avvik knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS). Avvikene er grundig undersøkt og er under oppfølging.

Mistanke om kinesiske tomater i italiensk tomatpuré

I desember 2024 avdekket en medieavsløring at kinesisk tomatpuré ble solgt som italiensk. BBCs undersøkelse avdekket at tomatprodukter, markedsført som italienske, i virkeligheten stammet fra Xinjiang-regionen i Kina. Dette er et område som har vært knyttet til grove menneskerettighetsbrudd og bruk av tvangsarbeid mot uigurer – en minoritetsgruppe i Kina.

Våre leverandører og egne merkevarer har tydelig spesifisert i kontrakter at vi ikke skal bruke kinesiske tomater. Da saken ble kjent, fulgte vi den opp og gjennomførte en sporbarhetstest. Testen bekreftet at tomatene levert til Unil har den opprinnelsen som er avtalt med leverandør. Vi fortsetter å styrke våre kontrollrutiner for å sikre full sporbarhet og transparens i verdikjeden.