Publisert 01.12.23 - Sist endret 31.03.25
Matsvinn er kartlagt som et viktig fokusområde i Unils kvalitets- og bærekraftsstrategi, hvor Unil skal jobbe med å redusere matsvinn i verdikjeden.
Dette er noe som også står høyt oppe på agendaen til NorgesGruppen overordnet sett, som jobber mot et mål om å halvere sitt matsvinn innen 2025 (sammenlignet med 2015).
Det er her 2D-koden kommer inn som et viktig tiltak for NorgesGruppen og Unil.
En 2D-kode er en todimensjonal strekkode som erstatter den vanlige strekkoden man ser på produktene i butikk.
Fordelen med denne koden er at den kan inneholde mer data enn en vanlig strekkode, herunder holdbarhetsdatoen og batch/lot-nr. Mer informasjon i strekkoden gir mindre matsvinn. Produktene skannes ved mottak på butikklager, ved påfylling i hyller og ved salg.
Slik får butikk en oversikt i sitt system over hvilke produkter som er på lager og dets holdbarhet. Da kan butikkene gjøre matsvinnreduserende tiltak deretter. De slipper den manuelle jobben ved å manuelt sjekke hvert produkt fysisk i butikk. Les mer om 2D-koden her.
Over lengre tid så har NorgesGruppen, Matvett og GS1 jobbet med dette prosjektet. I 2023 startet utrullingen av 2-dimensjonale (2D)-koder for fullt på NorgesGruppens egne merkevarer. Unil er en av de første aktørene som var i gang med dette.
Målsetningen er at i løpet av de neste par årene så skal norskproduserte ferskvareprodukter være merket med 2D-koden. Dette er produkter med kortere holdbarhet og hvor det er størst risiko for matsvinn.
De første produktene fra Unil med 2D-kode kom i butikk i løpet av våren 2023: Fersk & Ferdig-serien med ferdigretter.
Overgangen til den nye koden krever en omstilling hos våre leverandører og hos oss. Utrullingen tar derfor også det. Omstillingen kan kreve oppdateringer i utstyr og software i produksjon. I tillegg så må det gjøres nødvendige tester, designendringer og det må produseres opp nye etiketter.
I 2024 så har vi jobbet med utrulling innenfor kategorier som kjøtt, kylling, sjømat og pålegg. Med tiden kan vi generere data på hvilken effekt denne endringen har hatt på matsvinnet i butikk. Les mer om status på arbeidet i 2024 her