Matsvinn
Tiltak
Emballasje

Utrulling av 2D-koder i 2024

2D-koder kan brukes for å redusere matsvinn, og Unil har implementert dette på flere produkter. Les om hvor langt prosjektet har kommet i 2024.

Publisert 01.12.24 - Sist endret 12.03.25

Foto: Klaudia Lech

Bruk av 2D-koder mot matsvinn

Matsvinn er kartlagt som et viktig fokusområde i Unils kvalitets- og bærekraftsstrategi, hvor Unil skal jobbe med å redusere matsvinn i verdikjeden.

Dette er noe som også står høyt oppe på agendaen til NorgesGruppen overordnet sett, som jobber mot et mål om å halvere sitt matsvinn innen 2025 (sammenlignet med 2015).

Det er her 2D-koden kommer inn som et viktig tiltak for NorgesGruppen og Unil.

Status i 2024

I 2024 har vi jobbet med utrulling innenfor kategorier som kjøtt, kylling, sjømat og pålegg. Status per nå er at Unil har i underkant av 50 produkter med 2D-kode i butikk.

Blant disse er produkter som First Price kjøttdeig, kylling, biff og røkt laks. Andre produkter er Fiskemannen sildeprodukter, fiskekaker 80% og fiskeburger 80%.

Vi kommer til å fortsette jobben med utrulling på våre ferskvareprodukter i 2025. Over tid og med flere 2D-produkter i butikk så vil vi generere mer data og etterhvert kunne måle hva effekten blir på matsvinnet i butikk.

Les mer om 2D-koder og dette omfattende samarbeidsprosjektet her