Publisert 15.12.23 - Sist endret 28.03.25
Bakgrunnen for at vi deler disse funnene, er vårt ansvar for å etterleve åpenhetsloven. Loven pålegger virksomheter som Unil å gjøre aktsomhetsvurderinger og være åpne om faktiske og potensielle negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår verdikjede.
Ved å være åpne om alvorlige funn viser vi hvordan vi jobber for å avdekke, håndtere og følge opp brudd – og hvordan vi samarbeider med leverandører og andre aktører for å skape forbedring der det er mulig.
Svenske myndigheter etterforsker utnytting av thailandske migrantarbeidere i Sverige. Unil har i samarbeid med andre kunder satt i gang en uavhengig utredning for å sikre avbøtende tiltak og ivaretakelse av de berørte migrantarbeiderne.
I 2023 avdekket vi gjennom medieavsløring at uigurer var utsatt for tvangsarbeid hos en produsent av alaska pollock i Kina. Unil har avsluttet forholdet med underleverandøren da videre dialog ikke anses som formålstjenlig på grunn av manglende påvirkningskraft.
Gjennom sosial revisjon har vi avdekket betydelige HMS-avvik og avvik knyttet til tilbakebetaling av rekrutteringsavgifter. Unil er i tett dialog med produsent om utbedring av HMS avvik og tilbakebetaling av rekrutteringsavgifter.
Leverandøren har vist stort forbedringsvillighet, har rettet opp HMS-avvik, hatt aktiv dialog med Unil og andre berørte interessenter og har satt klare og korte frister på tilbakebetaling av rekrutteringsvavgifter.
Gjennom våre sosiale revisjoner har vi, i risikoland, identifisert flere mindre avvik knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS). Avvikene er grundig undersøkt og er under oppfølging.