Publisert 18.07.23 - Sist endret 16.01.25
Når du står i butikken og skal velge egg, møter du et mylder av alternativer: brune eller hvite egg, egg fra burhøns, frittgående høner eller økologisk drift. Men hva betyr egentlig disse begrepene, og hva skiller de ulike eggene fra hverandre?
Forskjellen mellom ulike typer egg handler først og fremst om hvordan hønene lever. I Norge har vi tre forskjellige driftsformer; burhøns, frittgående høner og økologisk produksjon.
I Norge har tradisjonelle bur vært forbudt siden 2012. I dag bor burhøns i det som kalles miljøinnredede bur, hvor hver høne har tilgang til rede hvor de kan legge egg, strøbad av sand hvor de kan vaske seg og vagler hvor de kan sitte. Hønene får dermed dekket noen av sine viktigste atferdsbehov, selv om plassen dyra har til rådighet er begrenset. I 2022/2023 levde kun 6 % av norske verpehøns i slike bur.
Frittgående høner kan bevege seg fritt i hønsehuset. De har tilgang til lignende fasiliteter som burhøns, men med langt mer plass. De fleste frittgående høner i Norge bor i aviar-systemer, som har flere etasjer. Dette gir bedre bevegelsesfrihet og mulighet til å utøve naturlig atferd.Gulvflaten i et aviar brukes som strøareal, og der kan hønenesandbade og plukke i strøet. Hele 86 % av norske verpehøner er frittgående, og en liten andel, 0,5 %, er frilandshøner som også får gå ute.
Høner i økologisk drift lever også i aviarer, men med noen ekstra fordeler. De har større plass, har mulighet til å gå ut deler av livet sitt og de spiser kun økologisk dyrket fôr. I dag står økologiske høner for 7,4 % av eggproduksjonen i Norge.
Det handler faktisk bare om hønerasen! Noen raser legger hvite egg, mens andre legger brune. Fargen på egget sier ingenting om kvaliteten eller smaken.
Du kan også lese mer på Matprat.no
Hos oss i UNIL kommer alle konsumegg fra frittgående høner, både økologiske og konvensjonelle. Vi har en retningslinje som forbyr salg av konsumegg fra burhøns under våre merkevarer.
Vi jobber også for å fase ut bruk av buregg i sammensatte produkter, og innen utgangen av 2025 skal vi være helt ferdige. Vi er allerede godt på vei – bare noen få produkter gjenstår!