Bruk av konsistensmidler

Unngår bruk av omstridte konsistensmidler
Du har kanskje fått med deg debatten om e-stoffet karragenan (E407)? Flere store leverandører har tatt affære og fjernet stoffet fra sine produkter. Men hva er karragenan og hvorfor må vi redusere bruken?

Karragenan er et finmalt pulver som er produsert av rødalger. Stoffet brukes som fortykningsmiddel og stabilisator i matvarer som iskrem, sjokolademelk og ferdigproduserte puddingdesserter. Karragenan har egenskapen at det danner gelé når det blandes med melk. I produkter med redusert innhold av fett kan karragenan tilsettes for å gjøre konsistensen saftigere, for eksempel i produkter som pølser og leverpostei. Karragenan har E-nummer E407.

Mulig helserisiko
Det mangler faglig enighet om hvorvidt karragenan er trygt, derfor kan man ikke utelukke at stoffet har negativ påvirkning på helsen. Det samme gjelder e-stoffene E407a, E433 og E466 (fortykningsmidler). Derfor ønsker Unil å unngå bruk av disse konsistensmidlene der det er mulig.

Hva er vår retningslinje?
Stoffet er ikke forbudt, men vi jobber etter føre-var-prinsippet og ønsker å unngå det der vi kan. Unil vedtok følgende retningslinje i 2022: Konsistensmidlene E407 (karragenan), E407a, E433 og E466 skal ikke benyttes i våre produkter hvis mulig.

Uønsket, men ikke forbudt?
I en rekke studier konkluderes det med at det er tegn til at inntak av tilsetningsstoffene E407, E407a, E433 og E466, kan føre til tarminflammasjon. Samtidig konkluderes det også med at det er behov for videre forskning som vil bekrefte eller avkrefte konklusjoner fra tidligere studier og en kobling mellom de ovennevnte konsistensmidlene og negativ helseeffekt. Med andre ord er det grunnlag for å ta i bruk føre-var-prinsippet, selv om det er for tidlig å konkludere.

Hva gjør Unil for å unngå karragenan og lignende stoffer?
Vi er i dialog med alle våre leverandører som benytter de ovennevnte konsistensmidlene. Vårt mål er at tilsetningsstoffene skal erstattes med andre tilsetningsstoffer som ikke har den samme mulige negative påvirkningen på helsen. Eksempelvis kan karragenan i noen produkter erstattes med svineprotein. Leverandørene våre har kommet med en rekke konstruktive innspill om hvordan stoffene kan fjernes og flere har allerede begynt utfasingen. Vi forsetter dialogen med leverandørene og jobbe for å finne alternativer.

Disse produktene har vi fjernet stoffene fra
Siden2022 har vi fjernet karragenan i flere produkter, blant annet Satay-kyllingspyd, Tindved-yoghurtsorbet, iskremen i Eldorado Jubelpakke, First Price Lapskaus ogFolkets Ovnsbakt Leverpostei Grov. Vi er fortsatt ikke helt i mål, men jobber kontinuerlig med produktutvikling og forbedring for å fase ut de uønskede tilsetningsstoffene.