Sertifiseringer og merkeordninger

AAN (Asthma Allergy Nordic)
AAN (Asthma Allergy Nordic)

AAN (Asthma Allergy Nordic):

Når du ser dette symbolet kan du være sikker på at produktet ikke inneholder parfyme og at det er gjennomført en kritisk vurdering av innholdet.

Produkter med Asthma Allergy Nordic-logoen anses å være gunstige for de som lider av astma, allergi eller annen følsomhet - og for alle andre som ønsker å unngå parfymer og allergener.

ASC logo
ASC logo

ASC:

ASC (Aquaculture Stewardship Council) er et miljømerke for oppdrettsfisk og oppdrettssjømat. Merket garanterer at produktet kommer fra bærekraftig oppdrett.

Brødskalen
Brødskalen

Brødskala'n:

Brødskala’n er en frivillig merkeordning utviklet av Baker- og Konditorbransjens Landsforening i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet. Den gir forbrukerne enkel informasjon om grovheten i brød, basert på andelen sammalt mel og hele korn. Skalaen har fire nivåer: fint brød (0–25 %), halvgrovt brød (26–50 %), grovt brød (51–75 %) og ekstra grovt brød (76–100 %). Formålet er å bidra til økt forbruk av sunne, grove kornprodukter, ved å formidle god og relevant informasjon til forbruker.

Debio logo
Debio logo

Debio:

Debio-merket er det offisielle norske økologi-merket og gir en garanti for at en vare er økologisk dyrket.

Fairtrade logo
Fairtrade logo

Fairtrade:

Gjennom krav til råvarebetaling, tryggere arbeidsforhold og beskyttelse av miljøet, bidrar produksjon og handel etter Fairtrade-standardene til et mer bærekraftig jordbruk og bedre liv for bønder og arbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

FSC logo
FSC logo

FSC:

FSC-merket stiller krav om at skogdriften produktet stammer fra ikke fører til avskoging, at hogsten forgår kontrollert og tar hensyn til lokalbefolkning.

GOTS logo
GOTS logo

GOTS (Global Organic Textile Standard):

GOTS er en internasjonal sertifisering som stiller strenge krav til økologisk tekstilproduksjon.

Sertifiseringsordningen dekker alle stadier i produksjonen av økologiske tekstiler, fra høsting av råmaterialer til ferdig produkt. Standardens miljømessige og sosiale krav sikrer ansvarlighet gjennom hele verdikjeden.

MSC logo
MSC logo

MSC:

MSC (Marine Stewardship Council) er et miljømerke for fisk- og sjømatprodukter. Merket garanterer at produktet kommer fra bærekraftig fiskeri.

Nøkkelhullet logo
Nøkkelhullet logo

Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for matvarer. Merkeordningen skal gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer som inneholder mer fiber og fullkorn og mindre fett, sukker og salt.
Innenfor hver matvaregruppe er det satt ulike kriterier for innholdet av disse næringsstoffene.

Oeko-Tex logo
Oeko-Tex logo

Oeko-Tex - Trygge Tekstiler:

Produkter merket med Trygge Tekstiler skal ikke inneholde allergifremkallende- eller kreftfremkallende fargestoffer.

Merket gir også en garanti for at produktene er testet for innhold av klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser mm. Du finner merket på tekstiler som klær og håndklær.

Pro Terra certified
Pro Terra certified

Pro Terra:

ProTerra-sertifiseringen er en global standard for bærekraftig produksjon av råvarer, mat og fôr. Den stiller krav til ansvarlig arealforvaltning, beskyttelse av biologisk mangfold, gode arbeidsforhold og sporbarhet i forsyningskjeden.

Sertifiseringen brukes blant annet i soyaproduksjon og sikrer at soya dyrkes uten avskoging og med respekt for miljø og samfunn. Målet er å fremme en ansvarlig verdikjede som ivaretar både miljøet og lokalsamfunnene knyttet til produksjonen.

Rainforest Alliance logo
Rainforest Alliance logo

Rainforest Alliance:

Rainforest Alliance er en internasjonal ideell organisasjon som jobber i skjæringspunktet mellom næringsliv, jordbruk og skog. Målet er å gjøre bærekraftig virksomhet til den nye normalen.
Rainforest Alliance jobber for å beskytte skogene, forbedre levebrødene til bønder og skogssamfunn, fremme deres menneskerettigheter og redusere klimakrisen.

Round Table on Responsible Soy logo
Round Table on Responsible Soy logo

Round Table on Responsible Soy (RTRS):

Round Table on Responsible Soy (RTRS) er en global organisasjon som arbeider for ansvarlig produksjon, handel og bruk av soya. RTRS-sertifiseringen skal sikre at soyaproduksjon skjer på en måte som bevarer biologisk mangfold, forhindrer avskoging og respekterer arbeidsrettigheter. Standardene stiller krav til ansvarlig arealforvaltning, begrenset bruk av plantevernmidler og sikrer sporbarhet i forsyningskjeden. Målet er å fremme en mer bærekraftig soyaproduksjon som ivaretar miljøet og støtter lokalsamfunnene knyttet til næringen.

Roundtable on Sustainable Palm Oil logo
Roundtable on Sustainable Palm Oil logo

Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO):

Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) er en global organisasjon som fremmer bærekraftig produksjon og bruk av palmeolje gjennom utvikling av internasjonale standarder. RSPO-sertifisering skal sikre at palmeolje er produsert i samsvar med strenge miljømessige og sosiale kriterier, inkludert bevaring av biologisk mangfold, respekt for arbeidstakerrettigheter og sikring av sporbarhet i forsyningskjeden. Målet er å redusere de negative miljø- og samfunnsmessige konsekvensene av palmeoljeproduksjon, samtidig som det skal skapes en bærekraftig verdikjede som gagner både miljøet og lokalsamfunn.

Svanemerket logo
Svanemerket logo

Svanemerket:

Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket. Svanen stiller miljøkrav til produkter i et livssyklusperspektiv, fra uttak av råvare, under produksjon, under bruk og til produktet som avfall.

Sustainable Rice Platform
Sustainable Rice Platform

Sustainable Rice Platform (SRP):

Sustainable Rice Platform (SRP) er en global standard for bærekraftig risproduksjon, utviklet av FNs miljøprogram (UNEP) og International Rice Research Institute (IRRI). Sertifiseringen skal sikre at risen dyrkes med metoder som reduserer vannforbruket, begrenser bruken av kjemikalier og kunstgjødsel og styrker bøndenes kunnskap om mer bærekraftige jordbruksteknikker. Målet er å skape en mer miljøvennlig og økonomisk ansvarlig risproduksjon, samtidig som arbeidsforholdene forbedres og sporbarheten i verdikjeden øker.