Trygg mat
I UNIL jobber vi hver dag for å sikre at produktene vi tilbyr er trygge og vi har stort fokus på er at våre produsenter av mat og dyremat skal sertifiseres etter en mattrygghetsstandard.
Hva er et mattrygghetssertifikat
Et mattrygghetssertifikat sikrer at produsentene fokuserer på å produsere trygg mat, utover det som kreves av loven. For å få dette sertifikatet, må produsentene oppfylle spesifikke kriterier for matvaretrygghet og kvalitet. Det innebærer også at produsentene kontinuerlig jobber med forbedringer innen mattrygghet.
Hvorfor sertifiseringer
Når en produsent er sertifisert etter en mattrygghetsstandard, blir produsenten kontrollert av en ekstern tredjepart, et sertifiseringsorgan. Ved å bruke sertifiserte produsenter, vet vi i UNIL hvilke kriterier for mattrygghet som er oppfylt. Sertifikatet fungerer som et bevis på at disse kriteriene følges.
De sertifiseringene UNIL anerkjenner, er utstedt av anerkjente sertifiseringsorganer som holder seg oppdatert på utviklingen innen mattrygghet.
Indikator
UNIL har som mål at alle våre utenlandske produsenter skal være sertifisert.
UNIL har også som mål at alle våre norske produsenter skal være sertifisert eller godkjent av Lokalmat.
Å bli sertifisert etter en mattrygghetsstandard er en krevende prosess som er lettere å gjennomføre for større organisasjoner. I Norge finnes det flere mindre produsenter som lager mat av høy kvalitet, men som ikke er sertifisert etter en mattrygghetsstandard. UNIL ønsker at norske produsenter som ikke er sertifisert, er medlem av Lokalmat. Lokalmat gjennomfører revisjoner og dokumenterer at de produserer trygg mat.
Resultater av indikatorer og hvorfor vi jobber med å forbedre disse
Resultatene viser at vi er nærmere å nå målene våre for utenlandske produsenter enn for de norske. Årsaken til dette er at det finnes flere små leverandører i Norge som ikke har mulighet til å gjennomføre en omfattende sertifiseringsprosess. For å nå målene vil UNIL samarbeide med produsentene og påvirke dem til å sertifisere seg eller bli medlemmer av Lokalmat.
Hva med produsenter som ikke er sertifisert eller godkjent av Lokalmat
Alle produsenter som leverer til UNIL, evalueres og godkjennes fortløpende. For leverandører som mangler sertifikater eller revisjonsrapporter fra Lokalmat, gjør vi en grundigere gjennomgang av deres dokumentasjon. Vi besøker også produsentene for å kontrollere at de oppfyller våre forventede standarder.