Miljø
Plast
Emballasje

Guide til emballasjeløsninger

Språk og begreper som benyttes i forbindelse med emballasje kan være vanskelig å forstå. Her er en oversikt over ofte brukte ord og begreper med forklaringer.

Publisert 09.01.25 - Sist endret 20.02.25

Foto: vsviridova

Emballasje:

Emballasje er i avfallsforskriften § 7-3 definert som ethvert produkt, som består av materialer av hvilken som helst art, som brukes til innpakking, beskyttelse, håndtering, levering fra produsent til bruker og presentasjon av varer, herunder råvarer og ferdigprodukter.

Hvorfor bruker vi emballasje?

Emballasje brukes for å beskytte produkter gjennom hele verdikjeden og ivareta både kvaliteten, holdbarheten og mattryggheten. Emballasjen gjør at produktet er salgbart med nødvendig merking.

Materialgjenvinning:

Også kjent som resirkulering. Materialgjenvinning viser til å gjenvinne avfall til nye ressurser som nye produkter, materialer eller stoffer. Hvis du lurer på noe angående resirkulering av emballasje, se Grønt Punkt sin side.

Energigjenvinning:

Energigjenvinning er en annen type gjenvinning enn materialgjenvinning. Det handler om å omdanne avfall til energi (fjernvarme, elektrisitet og lignende). Forbrenning med energigjenvinning sørger for at avfall fra husholdninger, kommunale virksomheter og næringsliv, som ikke kan materialgjenvinnes, kommer til nytte i stedet for at det deponeres.

Sirkulær emballasje og design for gjenvinning:

Sirkulær emballasje er emballasje som egner seg for kildesortering og materialgjenvinning, som gjennom dagens systemer for resirkulering vil bli til nytt råstoff for ny emballasje. Design for gjenvinning er å utforme emballasjen slik at den egner seg for materialgjenvinning. Dette innebærer nøye utvelging av materialtyper, etiketter, fargepigmenter osv.

Design mot forsøpling:

Design mot forsøpling er å utforme emballasjen på en måte som forhindrer forsøpling. Dette er relevant for produkter som man tar med seg «på farta» og som lettere kan havne på avveie i naturen. Det handler om å unngå overemballering og løse deler, tydelig sorteringsinformasjon og bruke nedbrytbare materialer der det er mulig.

Sirkulær økonomi:

Sirkulær økonomi er et prinsipp for økonomisk virksomhet som har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig.

Fornybart materiale:

Materialer som er lagd fra naturressurser som kan dannes på nytt i naturen, uten å brukes opp.

Plast:

Plast er en samlebetegnelse for mange ulike typer plastmaterialer som har forskjellig oppbygning og egenskaper. Plast har ideelle egenskaper for å beskytte matprodukter og ivareta kvalitet, holdbarhet og mattrygghet. Plast kan designes og settes sammen til å gi god gassbarriere, lysbarriere og fuktbarriere. Det er derfor et viktig materiale for å forlenge levetid til matprodukter og unngå matsvinn. Plast er et lett materiale som kan være både mykt og stivt avhengig av plasttype og sammensetning. De mest konvensjonelle plasttypene er HDPE, LDPE, PP og PET.

Jomfruelig plast: Ny plast som ikke har vært brukt eller resirkulert tidligere.

Fossil plast: Plast som er laget fra fossile kilder, som olje. Fossile kilder er en begrenset ressurs som knyttes opp mot store klima- og miljøutfordringer. Derfor er det viktig å redusere bruken av fossil plast til der den er nødvendig. Les mer om Unils arbeid med å redusere plast under Artikler og Måloppnåelse.

Biobasert plast: Plast som er laget fra biomasse som for eksempel vegetabilske oljer, maisstivelse eller sukkerrør. Dette gjøres gjennom kjemiske prosesser eller fermentering. Biobasert plast kalles også ofte plantebasert- eller grønn plast. Obs, må ikke forveksles med nedbrytbar plast.

Nedbrytbar plast: Plast som er nedbrytbar under spesifikke betingelser og omgivelser. Ofte så er det snakk om industriell, nedbrytbar plast. Dette innebærer at plasten er nedbrytbar i et industrielt komposteringsanlegg hvor det er kontrollerte omgivelser, dette må ikke forveksles med det å kunne brytes ned i naturen.

Resirkulert plast: Resirkulert plast er plast som stammer fra plast som tidligere har blitt sortert av forbrukere og deretter blitt materialgjenvunnet til ny, resirkulert råvare.

Plastlaminat: Dette er emballasje som er sammensatt av to eller flere lag plast. Sammensetningen er produktspesifikk og utformet for gi best mulig beskyttelse til tiltenkt produkt. Man finner plastlaminater typisk på ferskvarer. Et plastlaminat kan enten være et monolaminat eller et komposittmateriale. Monolaminat/monoplast viser til at laminatet kun består av en plasttype. For et komposittmateriale så er det flere plasttyper eller materialer i de ulike lagene.

Resirkulerbar/materialgjenvinnbar plast: Resirkulerbar plast er plast som egner seg for materialgjenvinning, og er tilpasset dagens systemer for kildesortering og materialgjenvinning. For at plasten skal være materialgjenvinnbar så må emballasjen være monoplast, samt ha kompatible etiketter, trykkfarger, farger, additiver osv.